Universitetsstaden Lund

Lund ligger i Skåne och är Sveriges elfte största tätort. Staden grundades redan år 990, men troligen en halv mil från dess nuvarande läge. Detta har arkeologiska utgrävningar visat på. Lund är vad man kan kalla en universitetsstad. Det innebär att staden är präglad av universitetsliv samt att den ofta utmärker sig på ett kulturellt sätt. Ofta har staden även en lägre medelålder än andra städer samt en högre utbildningsnivå. Lund är en stad som har en lång tradition av forskning och entreprenörskap med både världsledande internationella och nya företag. Många företag inom forskning och utveckling har utvecklats i samarbete med universitetet.

Lunds Universitet

Lunds Universitet grundades 1666 och är Sveriges näst äldsta lärosäte. LU som det förkortas har 41 000 studenter och 7500 medarbetare och brukar rankas som ett världens 100 främsta lärosäten. Lund sägs vara vårt lands mest attraktiva studieorter samt att själva universitetet har ett av Skandinaviens bredaste utbildningsutbud. Utbudet är även baserat på gränsöverskridande och ledande forskning. Lunds universitet hette ursprungligen Regia Academia Carolina, Kungliga Karolinska akademien. Den största delen av universitetet ligger i Lund, men det finns även campus på andra ställen i regionen. Forskning är stort på detta universitet och det är närmare 5 miljarder årligen som går till forskning inom åtta fakulteter, vilket ger Lunds universitet ett av Sveriges starkaste och bredaste forskningsutbud. LU står bakom flera kända innovationer så som ultraljudsdiagnostiken, den konstgjorda njuren samt Bluetooth-tekniken.

Studentliv i Lund

Anledningen till att många väljer Lunds universitet är inte bara deras utbud av utbildningar. En stark bidragande faktor är även Lunds studentliv. Lund är en liten mysig stad, som rymmer många studenter. Det finns mängder av aktiviteter att varva med själva studierna. Studentlund är hela Lunds studentliv samlat i ett medlemskap. Studentlund utgörs av nationerna, Akademiska Föreningen och studentkårerna. Som student kan du bli medlem här och vara med och påverka. Du får även chansen att knyta nya kontakter, medverka på kulturella evenemang och mycket mer. Du kan även välja att vara med i en av de nio studentkårer som finns. När det gäller det sociala livet så är Nationerna ett måste. Lund har 13 nationer, som har sociala aktiviteter som sin främsta uppgift. Det kan handla om matservering, pubar, nattklubbar men även vara idrottsevenemang, körer och stipendier. Om du vill veta mer om Lunds Universitet så har de en egen hemsida som är väl värd att besöka.